The Norwegian Parliament -Karmaşık Tarihi


İsveçli mimar Emil Victor Langlet tarafından 1860 yılında tasarlanan binanın önemi 1814'e dayanmaktadır.

Stortinget 1











  
1814 yılında Norveç Parlamento'sunun Eidsvoll'da bir yerleşkede kurulmasından sonra 
Parlamento Tollbodgaten and Dronningsgate'de bulunan Christiania lærde Skole'de toplanmıştır. 1854 yılından sonra ise Royal Frederick Üniversitesi'nin salonunda toplanmıştır. Ama bu çözüm de Parlamento binasının eksikliğini kapatamamıştır. 1856 yılında bu eksik yadırganamaz bir konuma gelmiş ve soruna çözüm bulunması için bir tasarım yarışması düzenlenmiştir.


 Heinrich Ernst Schirmer ve Wilhelm von Hanno tarafından kazanılan yarışma sonucunun bu yönde olmasına rağmen Meclis bu projeyi kilise tanımını ifade ettiğini ifade ederek reddetmiş ve o projenin yerine Emil Victor Langlet'in projesi 18 Mayıs 1860 günü oylama sonucunda kabul görmüştür.







 O yıl inşası başlayan Parlamentonun tamamen taşınması ve kullanılması 1866 yılını bulmuştur. Öngörülü mimarisini yansıtan Emil'in Parlamentosu zamanın ötesinde ve dönemsel ihtiyacın dışında bir yapıdır. İlk zamanlarında bu boşluklar devlet kurumlarının burada yer alması ile kapanmakla beraber yıllar geçtikçe ihtiyaç artmış ve bu kurumlar ihtiyacı karşılamak için buradan çıkartılmıştır. 


1940 yılında Almanya'nın Norveç'i işgali sırasında bu yapı Almanlar tarafından ele geçirilecek ve ünlü Alman lider Josef Terboven tarafından yönetilecektir.

Bu olaydan önce güvenlik tehlikeleri sebebiyle Parlamento iki defa daha eskisi gibi başka yerlerde toplanmıştır.

Alman işgalinde önce kışla olarak kullanılan yapı, Josef Terboven tarafından yönetilmeye başlanınca yapının bazı bölümleri yeniden yapılmış, tavan yüksekliği azaltılmış ve eklektik tarzdan işlevsel tarza bir yönelim uygulanmıştır. 


Tasarımında Fransa ve İtalya örneklerine rastlanan binanın yapısında detaylı sarı tuğla ile birlikte cam paneller kullanılarak bütünlük yakalanmıştır. Alt katlarında ise açık gri antrasit taşlar dikkat çekmektedir.

Yakınından geçen herkesin dikkatini çeken Parlamento şüphesiz Norveç tarihinin en önemli yapılarından. Bu yapı yazın hafta içi, ilkbahar ve sonbaharda ise cumartesi günleri ziyarete açık olmakla beraber saat 10:00 ve 11.30'da da ücretsiz İngilizce tur imkanı bulunduruyor.

















Günümüzde 155-160 yaşında olan yapı, tarihsel ve anlamsal olarak Norveç için önemli bir yere sahip.


Norveç tarihinin yaşayan kanıtlarından biri olan yapı Nazi Almanya'sından da etkilenmiş ve  bu durum binanın kendine çok farklı bir deneyim katmıştır.Fırsat bulunduğunda kesinlikle görülmesi ve Norveç tarihinin etkilerinin binada nasıl yaşadığının deneyimlenmesi gerekmektedir.




Siz neler düşünüyorsunuz? Sizce Nazi Almanya'sının binanın yapısında ve tarihindeki rolü bugün bu kadar hissedilebilir mi?


Yorumlarınızı paylaşmaktan çekinmeyin..




Mimar:Emil Victor Langlet
Yıl: 1860-1866
Yer: Oslo, Norway

Yorumlar

Popüler Yayınlar