Notre Dame du Haut Ronchamp -Modernist Başyapıt

Le Corbusier, İkinci Dünya Savaşı’nda büyük hasar gören kilisenin yerine yenisinin yapılması için görevlendirildiğinde yıl 1950 idi.






20. Yüzyıl dini mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan bu yapı aynı zamanda Corbusier’in kariyerin işlerinden birisi.



Fransa, Bourlémont tepesinde yer alan, uzun adıyla Notre Dame du Haut Ronchamp dışavurumcu mimarinin ilk örneklerinden.


Kilise reformcuları eski harabenin küllerinden modernize bir şekilde doğmasını istemiş. Tabii ki de Corbusier’in bu fikri kabulü ile ortaya çıkan binada, doluluk ve boşluk ilkeleri kullanılarak oluşturulan boşaltmalar ışıklandırma ve atmosferi tattırma konusunda çok önemlidir örneğin batı cephesinde bulunan her pencerenin eğimi bir diğerinden farklıdır. Corbusier bu ışıklandırma üstüne 8 ay çalışmıştır, çalışmalarının karşılığını ışıklandırması ve mimari dokusu ile dine ve modernizme farklı adeta dönemin dışından bir bina yaratarak almıştır.
Çatıyı taşımak için yer yer genişlikleri 3 metreyi bulan duvarları kullanmış. Duvarların yumuşak birleşimleri de akustik etkiyi derinleştirmek için kullanılmış.



Çatı ise duvarlara bağlantısı ise gömülü kolonlarla yapılıyor ki resimde de belli olduğu gibi bu durum 10 cm'lik bir boşluk oluşturuyor.Bu 10 cm'lik boşluk mekanın ışıklandırmasında rolü büyük ve aerodinamik yapısı sayesinde sanki ağırlığı yokmuş gibi hissettiriyor. Betondan yapılıp alüminyum kaplanan çatısı 10 cm'lik boşluğa rağmen su geçirmez yapıya sahip.


Modernizmin en önemli örneklerinden biri olan Notre Dame du Haut Ronchamp yani Ronchamp şapeli dönemin çok ilerisinde ve adeta çağ atlatan derinlikte, etrafında yaşama alanlarını da barındıran şapel, ölmeden önce görülmesi gereken yerler arasında.

Şapelin eskizlerinin bulunduğu bu video da buraya tıklayarak gidebilirsiniz..



Mimar:Le Corbuiser
Yıl:1950
Yer:Bourlémont,Fransa

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar