Vitra Fire Station -Minimalist İşlevsellik

Zaha Hadid tarafından tasarlanan  ve 1990'dan 1993'e kadar inşası süren Vitra İtfaiye İstasyonu Weil am Rhein, Almanya Vitra Kampüsü'nde bulunmaktadır.


Vitra fabrikasının içinde bulunan bu alana bir itfaiye istasyonu yapılması için Zaha Hadid'e görev verilmiş. 
Vitra fabrikasının kabaca dikey çizgisel yerleşimlerden oluşan bir yer olması Zaha Hadid'in burayı yenilikçi ve bir itfaiye istasyonu için oldukça sıra dışı bir şekilde tasarlamasına kaynak olmuştur.Mekan sınırlarını duvarlarla değil boşluklarla tasarlamış ve gökyüzünü adeta çatı olarak kullanmıştır.





İçinde fabrikalar, sergi merkezleri ve Vitra Dizayn Müzesi'ni barındıran Vitra Kampüsü, 1981 yılında şimşek çakması sonucu çıkan bir yangın ile bir gecede kampüsün yarısından fazlası yanmıştır.
Bunun üzerine Vitra grubu dünyadan mimarlara bu binaları yenileme görevini vermişlerdir.
Yangın gecesi kampüsün bir yangın müdahale ekibi bulunmuyormuş. Vitra grubu böyle bir hatanın tekrarlanmamasını istemiş ve bunun üzerine ise Hadid'e itfaiye  istasyonunu tasarlaması teklif edilmiştir.




Ön görünüşü kapalı, sıkışık ve yatay bloklarla sınırlanmış ve yatay bloklar binanın her zaman hazır olduğunu hissettiriyor.

Gökyüzüne doğru süzülen uzun kanadı ise binanın fabrikalar arasında ezilmesinin önündeki engel.

İşlevselliğin ön planda olduğu bu yapıda her faktörün belirlenmiş bir amacı var. Saat gibi çalışan bu birimler binanın en önemli özelliklerinden biri.İşlevsel ve sadelik kavramlarını çok iyi aktarabilen bina, boşluklar ve doğramasız camlarla donatılmış.


852 metrekarelik bir alanda yerleşen bu yapı modern,sade ve işlevsel bir şaheser.
İçinde bir de müze bulunan bu yapının kesinlikle görülmesi gerekiyor.
 

Mimar: Zaha Hadid
Yıl:1990-1993
Yer: Vitra Kampüsü,
Weil am Rhein, Almanya

Yorumlar

Popüler Yayınlar